Виктория (Британска Колумбия)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Виктория.

Виктория
Парламентът на Британска Колумбия във Виктория
Парламентът на Британска Колумбия във Виктория
Страна Канада
ПровинцияБританска Колумбия
Площ19 470 000 m²
Надм. височина23 m
Население85 792 души (2016)
Официален сайтwww.victoria.ca
Виктория в Общомедия

Виктория (на английски: Victoria) е град в Югозападна Канада, столица на провинция Британска Колумбия. Разположен е в южния край на остров Ванкувър, на брега на протока Хуан де Фука. През 2016 г. населението на Виктория е 85 792 жители.[1]

Климат[редактиране | редактиране на кода]

Климатът на града е мек и топъл, често характеризиран като средиземноморски. Зимите са меки и влажни, а летата – топли и сухи. Средните зимни температури са от 4 до 8 °С, а летните – около 20 – 25 °С. Със своите 2223 часа слънчево време градът е и най-слънчевия в Британска Колумбия.

Мекият климат позволява да се отглеждат и такива дървесни видове като евкалипти, палми и даже някои видове бананови дървета. Общинските паркове са целогодишно пълни с цветя, което е дало на Виктория името „Градът на градините“.

Население[редактиране | редактиране на кода]

Виктория е известна с големия си брой възрастно население. Тук живеят много британски пенсионери поради мекия климат и типично британската атмосфера в града. Близо 6,5 % от населението е над 80-годишна възраст, а други 18% са над 65 години.

Топлият климат привлича и друг тип „заселници“. В града има голям брой бездомници – над 2000 души според данни от 2006 г.

Забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Част от градския транспорт се осъществява от типичните за Лондон 2-етажни автобуси, а в центъра има голям брой английски пъбове.

Побратимени градове[редактиране | редактиране на кода]

Родени във Виктория[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) ((de)) Victoria, www.citypopulation.de