Miau.bg»Статии»Живини»Мечка-призрак е тотемът на индианци в Британска Колумбия

Мечка-призрак е тотемът на индианци в Британска Колумбия

Нина НордНина Норд
Джедай
22531
Барибал

Индианците в Британска Колумбия почитат като тотем мечка-призрак, която обикаля по цели дни из местата, където има достатъчно храна за едро животно. Британска Колумбия, което на практика е провинция на Канада, разположена в най-западната ѝ част, е прочута сред любителите на животни с мистериозната мечка-призрак.

Тя е тотем на индианското племе цимщиан, които от векове обитават местността. Векове наред мечката-призрак живее в близост до индианците и никой никога не се е опитвал да я убие. Всъщност обаче не става въпрос за истински призрак на мечка, който обитава местността.

Мечката-призрак е черна мечка-барибал, която обаче не е с черна козина. Тези странни мечки от стотици години живеят в близост до индианското племе цимшиан и са почитани като свещени животни. Убийството на такава мечка е недопустимо, защото и преди, и днес индианците смятат, че тя носи късмет и процъфтяване на племето.

Мечка-призрак е тотемът на индианци в Британска Колумбия

Дори по времето, когато е била хит търговията с мечешки кожи, местните никога не убивали мечка-призрак, тъй като това е на лош късмет.

Когато в местността, където обитават мечките-призраци, се появят ловци, индианците правят всичко възможно, за да ги изгонят. Те не могат да допуснат ловците да убият някоя от свещените им мечки, защото това може да донесе нещастие на цялото племе.

В момента има няколко стотин мечки-призраци в Британска Колумбия, които живеят на свобода. Единствената мечка-призрак - черна, но с бяла козина - живее в специален природен резерват, който може да се посещава от туристи. Мечката-призрак се казва Клоувър и може да бъде видяна да се разхожда в близост до туристическите пътеки, по които преминават много хора само с надеждата, че могат да я мернат за малко.

Според учените бялата козина на мечките-призраци в Британска Колумбия се дължи на мутация на ген, който при хората отговаря за появата на рижава коса и прекалено бяла кожа. Бялата козина на мечката-призрак ѝ позволява по-лесно да лови риба, тъй като рибите не се плашат толкова лесно от светли обекти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest