10 Април, 2017 19:33 3 625 3

Село, по-древно от египетските пирамиди, откриха в Канада (ВИДЕО)

  • канада-
  • село-
  • древно-
  • 14 000 години-
  • северна америка-
  • британска колумбия

Това е едно от най-старите селища, намирани някога в Северна Америка

Село, по-древно от египетските пирамиди, откриха в Канада (ВИДЕО) - 1
Снимки Hakai Institute

Селище на 14 000 години, смятано за едно от най-старите на територията на Северна Америка, е било открито от археолози на отдалечен остров в Канада, съобщава в. "Индипендънт".

Сред артефакти, на които се натъкнали учените, има инструменти за пазене на огън, рибарски принадлежности и копията, които ни връщат назад във времето до ледниковата епоха.

Невероятното откритие е било направено на остров Трикет, Британска Колумбия, Канада. Малкият скалист остров се намира на около 500 км северозападно от Виктория.

Смята се, че селото е по-старо от египетските пирамиди.

"Спомням си момента, когато започнахме да датираме находките. Ние просто стояхме там и мърморехме: "Леле-мале, ама това е толкова старо", разказва пред местен телевизионен канал Алиша Гувру, докторант по антропология в Университета на Виктория, която е участвала в разкопките.

"Това, което открихме, променя изцяло представата ни за начина, по който в Северна Америка са се заселили хора за пръв път", допълва тя.Някои експерти предполагат, че великото преселение на народите може да се е случило именно през бреговете на Британска Колумбия.

Но в устните предания на индианците от племето Хейлтсук (Бела Бела) се говори за древни селища, построени в крайбрежните райони на днешна Британска Колумбия.

"Невероятно е как тези истории, предавани от поколение на поколение, са оцелели до днес, за да бъдат потвърдени от тези археологически доказателства. Това е просто невероятно", казва Уилям Хоусти, представител на племето Хейлтсук.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 експерт

    17 1 Отговор
    Това е древно македонско село.
  • 2 Маке

    14 1 Отговор
    Там се е заселил Ристе Колумбовски след като е открил Хамериката.
  • 3 кроко

    3 1 Отговор
    Айде, американците пак с гръмките изказвания че откритието на няколко камъка разтърсило представите им за заселването на америка. Кво толкова невероятно има хем да са преминали през британска колумбия, хем някои да са се установили в селища по брега след това?