04.07.2013

След като Британска Колумбия каза „НЕ“: Каква ще е съдбата на „Кийстоун Екс Ел“?

Кийстоун Екс Ел
След като Британска Колумбия каза „НЕ“: Каква ще е съдбата на „Кийстоун Екс Ел“?

Девствената пустош на източна Британска Колумбия е една от най-красивите и екологично уязвими пейзажи на Северна Америка. Потенциалната опасност от замърсяване на това непокътнато място сега призовава местното правителство на Британска Колумбия да препоръча на канадската държавна комисия по контрол да се откаже от плановете за дългия 730 мили тръбопровод, проектиран да доставя суров битум от катранените пясъчни полета на Албърта до тихоокеанския бряг. Това решение вероятно ще сложи край проекта „Нортърн Гейтуейс“, тласнат напред от премиера Стивън Харпър в усилията му да разнообрази канадската стратегията за износ на петрол. Освен това, отказът на Британска Колумбия от тръбопровода „Enbridge“ без съмнение ще налее още повече масло в огъня на и без това разгорещения дебат относно трансканадския проект за тръбопровод „Кийстоун Екс Ел“.

В САЩ както поддръжниците, така и противниците на „Кийстоун“ очакваха решението с огромен интерес. Защитниците на газопровода, както и правителството на Албърта, досега бяха в състояние да защитят убедително безопасността на околната среда и газопровода Кийстоун, планиран да доставя суров петрол от Албърта до рафинериите в залива. Скорошните разливи обаче, като скъсването на тръбопровод в Мейфлауър, Арканзас през април, при което в крайградски квартал бяха разлети около 200 000 галона суров петрол, започнаха да пораждат опасения относно сигурността на американската тръбопроводна инфраструктура. Решението на правителството на Британска Колумбия да прехвърли проект за 6 милиарда долара отвъд съмненията, че операторът на тръбопровода ще отговори адекватно на въпросите на безопасността, идва в много лош момент. Това дори може допълнително да подкопае обществената подкрепа на тръбопровода, който ще пресече близо 1500 мили американска пустош, земеделски земи и жилищни квартали, които никой не би искал да види замърсени. В това отношение едно от основните разисквани опасения е непредсказуемостта на нефтените пясъци при евентуална авария. Някои експерти се опасяват, че суровият нефт, извлечен от катранените пясъци, ще се почисти много по-трудно след евентуален петролен разлив и ще причини много по-сериозни замърсявания на околната среда.

Досега общото мнение сред политиците беше, че тръбопроводът за нефт от катранени пясъци е неизбежен. Ако Държавният департамент на САЩ отхвърли „Кийстоун“, Канада ще потърси алтернативно решение за това как да пусне на пазара петрола от Албърта. Една от тези алтернативи, както изглежда, ще бъде отхвърлена поради противопоставяне на родна земя. В резултат от ветото, наложено от Британска Колумбия, „ТрансКанада“ вероятно ще бъде изправена пред дилема. Въпреки че изглежда, че „Кийстоун“ ще добие дори още по-голяма важност като основен вариант за канадския износ, в същото време решението на Британска Колумбия сигнализира, че противопоставянето на държавно равнище може да бъде по-силно от очакваното.

Ако имате нужда от преводи за индустрия петрол / газ или необходимост от преводи на геофизични дневници, геотехнически дневници, планове за разработване, изследвания на пластовете, доклади от експедиции, ръководства за експлоатация, покани за участие в търгове, тръжна документация, презентации, протоколи, процедури, документи за експлоатация, одити за съответствие, програми за сондиране, доклади относно находища, експлоатация на находища, технически чертежи, CAD чертежи, проектна документация, доклади от експедиции, оценки на социалното въздействие, както и всякакви други документи, отнасящи се до производствени дружества и опазване на околната среда, можем да Ви предложим специализиран превод и редакция, спрямо Вашите изисквания и използваната от Вас терминология.

Свържете се с EVS Translations Bulgaria още днес относно проектите Ви за индустрия петрол/газ, на телефон: +359 (2) 980 52 54, или ни изпратете онлайн запитване на имейл: bg(at)evs-translations.com.